Productie 2008: Tartuffe

De Auteur: Molière (in een bewerking van Peter Verstegen

De regisseur: Guy Brewee

Het Stuk:

Waar gaat Tartuffe over? Orgon is een rijk man, altijd hard gewerkt, altijd de nadruk op geld verdienen. Op zeker moment slaat de twijfel toe: is hij niet eenzijdig bezig geweest met een materialistisch en decadent bestaan? Heeft hij zijn geestesleven niet teveel verwaarloosd? Dan ontmoet hij een arme zwerver, Tartuffe, die door zijn boodschap van soberheid en kuisheid en zijn strenge discipline diepe indruk op hem maakt. Hij neemt de zwerver op in zijn huis, zeer tegen de zin van zijn gezin, dat de indringer beschouwt als een hypocriete oplichter. Alleen Orgons moeder Pernelle staat achter hem. Ze kan niet aanzien dat het hele gezin probeert Tartuffe onderuit te halen, en verlaat het huis.

Op dat moment begint het toneelstuk Tartuffe, in 1664 geschreven. De eerste paar jaar werd het door de autoriteiten verboden. Onder druk van een bepaalde strekking aan het Franse Hof moest zelfs Molière’s beschermheer Lodewijk XIV inbinden. De censuur gebood Molière een ander slot te schrijven. Pas dan mocht Tartuffe terug worden opgevoerd. Tartuffe legde de menselijke ziel naar hun zin wat al te genadeloos (en amoreel) bloot. Dat maakte de publieke belangstelling alleen maar groter. Tartuffe werd het populairste stuk van de 17de eeuw, en de meest gespeelde toneelklassieker.

Het is een scherpe komedie over schijnheiligheid, bedrog en manipulatie, tirannie, egoïsme en zelfs seksisme. De dubbele moraal en het opportunisme enerzijds, de koppige goedgelovigheid anderzijds worden genadeloos aan de kaak gesteld.

Juist daarom wou ik het zo graag brengen. In tijden van groeiend religieus en politiek fanatisme en zelfs fundamentalisme, wil ik pleiten voor de redelijkheid van het gezond verstand. Laat Orgon een voorbeeld zijn om niet te volgen. D.A.T. de Scène bood me de kans om samen met een groep enthousiaste spelers en medewerkers een bewerking van deze klassieker te brengen. Waarvoor dank. Onze avond zal geslaagd zijn als we u, ons publiek, aan het lachen hebben kunnen brengen, maar ook als we dit eventjes hebben kunnen meegeven.

De Spelers:

Officier en Koning Lodewijk: Jan Clessens

Valère: Kurt Vanpaemel

Orgon: Geert Crampe

Tartuffe: Franky Vereecke

Damis: Jelle Willaert

Cléante: Luc Ongenae

Dorine: Veerle Swimberghe

Dorine: Sigrid Devisch

Dorine: Nadine Verlinden

Pernelle: Lut De Laender

Filipote: Nele Vanoverschelde

Elmire: Melissa Vlietinck

Mariane: Nele Crampe

Foto’s: