De auteur

De auteur

William Shakespeare ( 1564 – 1616) wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven.

Hij kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, (Romeo en Julia, Hamlet, Macheth, King Lear)  historische stukken over de Britse koningen, later verwerkt in Ten Oorlog door Tom Lanoye en komedies (De getemde feeks, Midzomersnachtdroom) over tijdloze, universele thema’s die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera’s, musicals en films.

Dirk Tanghe

Dirk Tanghe (Torhout22 mei 1956) is een Vlaams toneelregisseur. Hij maakte naam met eigentijdse regies van klassieke teksten  van onder andere Brecht, MolièreShakespeareTsjechov, maar ook met moderner repertoire.

Dirk Tanghe is de zoon van regisseur Remi Tanghe (regisseerde in 1994 bij DAT de Scene “Zwijg Kleine”) en de vader van acteur Wietse Tanghe.

Als amateur speelde Tanghe sinds 1978 bij Toneelkring Sint Rembert te Torhout, maar acteren beviel hem niet helemaal. Hij kon zijn creatieve geest beter kwijt in het regisseren.

Tanghes professionele carrière startte in 1986 bij Theater Malpertuis te Tielt met het stuk De Getemde Feeks. Het stuk waarop onze produktie 2020 gebaseerd is.

Vanaf 1987 regisseerde hij onder andere bij het NTG te Gent en de KVS te Brussel.

In 1996 werd hij artistiek directeur bij de Paardenkathedraal te Utrecht.

Als creatieve tussenstap regisseerde Dirk Tanghe in 2007 “Zaterdag, Zondag, Maandag” bij Toneelkring Sint Rembert in Torhout. Een  produktie die door vele toneelliefhebbers enorm gesmaakt werd.