Voorwoord

UIttreksel uit de publiciteitsbrochure 2020:

Beste toneelliefhebber…

Zo durf ik je wel noemen, als je jezelf de tijd gunt deze inleiding rustig te lezen. Ik vermoed dat je houdt van een ontspannen avondje. Je weet dat je bij ons aan het juiste adres bent voor boeiend theater met uitstekende acteerprestaties. Of lees je vooral verder omdat je je afvraagt: ‘OK, de Scène super, maar…Shakespeare? Waarom gaan die mannen nu een stuk uit de 15de eeuw opvoeren? Ja, ‘to be or not to be’ en ‘Romeo en Julia’, dat kan nog net. Ook Leonardo Di Caprio en Jan Charles hebben zich daar tenslotte aan gewaagd, maar iets over temmen en heksen?

Laten we het even anders bekijken. Ik vermoed dat niemand je ooit zover heeft gekregen om de zon de maan te noemen.  Nee, nee, nu niet stoppen met lezen. Ik ben niet gek en zal je ook niet op een filosofisch of zeemzoeterig verhaal trakteren. Alleen de zon de maan noemen, dan ben je ofwel stapelzot of extreem naïef. Het zou ongetwijfeld even gek of naïef zijn als ik zou zeggen dat de Scène alleen door mannelijke vrijwilligers wordt gedragen. Toch ben je nog steeds aan het lezen en heb je je daarnet geen vragen gesteld toen ik het had over de ‘mannen’ die een stuk uit de 15de eeuw gaan opvoeren. Shakespeare en zijn feeksen zijn actueler dan ooit.  Misschien hoorde je nog nooit van ‘Taming of the shrew’, maar ‘fake news’ en ‘#metoo’ zijn jou wellicht niet onbekend.  Hoe alert we ook zijn, stereotypen en polarisering zijn in deze digitale tijden nooit ver weg en hoewel Shakespeare nog geen smartphone had, leefden in zijn tijd dezelfde vooroordelen en onwaarheden. Shakespeare steekt hier meesterlijk de draak mee en zet het publiek tegelijk aan het lachen en het denken.

Je merkt het, de goesting is er. De regisseur maakte van de tekst een pareltje. De acteurs zwoegen zich te pletter tijdens de repetities en de onbegrensde creativiteit van de decorontwerpers zal exploderen in een geweldige enscenering.  Alle medewerkers staan ongeduldig te popelen tot het zover is. Vijf spetterende avonden waar we jou laten genieten.  We beloven je een uitbundige lach, een ontroerende traan en een gezellig drankje achteraf. Kortom, we leveren het bewijs dat cultuur verbindt en boeit.  Geen Chinees, Rus of stuk hesp die daar iets aan kan veranderen.

En… als het plots over de zon en de maan gaat, denk dan even terug aan dit voorwoordje.

Peter Devisch