produktie 2003: Bakelandt

De Auteur: Omer Mattheeuws

De regisseur: Norbert Van Hessche

Het Stuk:

“Welke kansen heb ik gekregen in dit leven?” vraagt Bakelandt zich af. Hij kon lezen en schrijven , maar zijn afkomst – Bakelandt was bastaardzoon en armoezaaier – zorgde ervoor dat hij door de burgerij niet aanvaard werd. Meer zelfs, Bakelandt werd door de bourgeoisie uitgespuwd.

Hij diende zich aan bij het Franse leger maar ook dat werd een mislukking. Ontgoocheld en verbitterd besloot Bakelandt dat niemand nog zou bepalen wat hij wel en niet mocht doen. “Ik wil vrij zijn en doen waar ik zin in heb.” Zo kwam hij terecht in de bende van Knorre Busschaert.

In een wereld die hem niet aanvaardt, maakt Bakelandt zijn keuzes. Goede of slechte? Wie zal het zeggen?

Ook de drie vrouwen in dit stuk staan op een kruispunt. Belle Van Maele laat zich meeslepen door haar lief Simpelaere. Ciska Ameye en Kate Busschaert vechten om de aandacht van Bakelandt. Ze moesten beslissen welke wending hun leven zal nemen.

Deze voorstelling is geen historische evocatie, maar wel een reflectie op het heden. Hoeveel kansen geven wij onze omgeving? Laten ook wij ons niet te veel leiden door afkomst? Zijn wij niet te onverdraagzaam? Ook vandaag worden mensen geboren in omstandigheden die de vergelijking met die van Bakelandt kunnen doorstaan. “Hoeveel kansen krijgen zij in dit leven?”

De Spelers:

Commissaris: Luc Ongenae

Bakelandt: Jozef Denolf

Anna, moeder Bakelandt: Corry Dhaenens

Cobus, stiefvader van Bakelandt: Henk Devynck

Kate Busschaert: An Vandamme

Simpelaere: Geert Crampe

Knorre: Jan Clessens

Belle Van Maele: Gina Vanlersberghe

Ciska Ameye: Sigrid Devisch

Roze, cafébazin: Greet Kerckhof

Weduwe Desmet: Nadine Verlinden

Cipier: Paul Proot

Voorzitter rechtbank: Luc Ongenae

Steile Arend, sachem: Geert Crampe

Foto’s: