theaterstuk 2019

Auteur: Wim Chielens

Regie : Jan Charles

Wat je moet weten over ‘Minor Swing’:

  • De titel komt van de bekendste compositie van de in België geboren gitarist Django Reinhardt. Met zijn Hot Club de France was hij zowat de uitvinder van de Gipsy Swing, waarmee de musicerende zigeunergemeenschap een plaats afdwong in de jazz.
  • In dit stuk speelt een zigeurnermeisje de hoofdrol en de vertelling is niet fraai. ‘Een triestige historie’, zegt Martha, de cafébazin.
  • We zijn 1994. Alle personages komen samen in de niet meer gebruikte parochiezaal van Rottegem. De herinneringen laaien hoog op want ook de onderzoeksrechter van toen is aanwezig. Nog eenmaal moeten ze allemaal door het verhaal gaan dat het dorp 25 jaar geleden (in 1969) in rep en roer heeft gezet. Het was de tijd van de dorpskoers en de kermis, de schieting op de staande wip, de kermisattracties. Het zou een warme nostalgische herinnering moeten zijn, maar dat is het niet. Met de foorkramers was er toendertijd ook een zigeunerfamilie meegekomen. ‘Daar zal miserie van komen’, had de burgemeester nog gezegd. En daar kwam miserie van. Want hij kende zijn dorpsgenoten beter dan hij in zijn ergste dromen had kunnen vrezen.