Voorwoord

UIttreksel uit de publiciteitsbrochure 2019:

Beste toneelliefhebber

‘Dudzele, vieren en verbinden’, dat waren de  drie doelstellingen vande kleine kermis. We bewezen samen met tien andere verenigingen wat  dat teweeg kan brengen.  Het laatste weekend van september baadde ons dorp in een oergezellige sfeer. Meer dan duizend mensen laafden zich aan de nostalgische stemming en genoten mee. Het was een eer om aan dit initiatief mee te werken en we danken nogmaals alle vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Het is ook logisch dat we ons lokaal wagonnetje vasthaakten aan de warmste week. Dit krachtig initiatief raast immers op hetzelfde spoor van samenwerking en verbinding.  Met het kleine kermiscomité schenken we de winst van 3.300 euro aan de organisaties vzw Glek, Villa Rozerood en de Mug heli.

Beeld je nu even de vrolijke nervositeit in die ons overviel toen de shelter en de Belgiek zich neervleiden tussen bomen en polders. De kermiskoorts steeg en we konden niet wachten tot het weekend begon. Toch was er ook argwaan:  ‘Wat gaan die mannen van Brugge Plus uitsteken op vrijdagavond? is die shelter wel veilig? Waarom per se dat oud lunapark ?

Kleine dorpjes kabbelen wel vaker op lichte  golfjes van traditie en nostalgie. Maar wat als het plots gaat stormen. Wat als Elvis’ jailhouse rock plots wordt verstoord door de Gipsymuziek van Django Reinhardt. Johnny Depp en Juliette Binoche bewezen in de film Chocolat al dat lang niet iedereen vrolijk begint te dansen op het nummer ‘Minor Swing’.  De titel van dit fantastisch gipsylied is ook de naam van ons nieuw stuk. Dat is niet toevallig.  De prestaties van onze acteurs zullen vanzelfsprekend in de lijn liggen van die van Binoche en Depp en ook hier  speelt een zigeunerfamilie de centrale rol. Als deze tijdelijke inwoners willen meegenieten van de kermistradities, clashen de culturen en vallen maskers af. De kracht van verbinding kan ook gevaarlijk zijn…

Pas op, dit geldt natuurlijk niet voor onze vereniging. In februari en maart, slaan tientallen vrijwilligers opnieuw de handen in elkaar.  We bouwen de Bijenkorf opnieuw om tot de theaterhotspot van Brugge. Een huzarenstukje, die we alleen door een geoliede samenwerking en jullie steun kunnen realiseren. Zonder sponsors, geen decor, zonder publiek, geen podium!

Tot binnenkort.

Peter Devisch